TOStips

Dé online gids voor ouders van (meertalige) kinderen met TOS

Image

Nieuwkomers

Lees de tekst voor!

Alle kinderen in Nederland zijn leerplichtig. Het maakt niet uit of het nieuwkomers betreft (rechtstreeks uit het buitenland) of Nederlandse kinderen, zodra ze de leerplichtige leeftijd hebben bereikt geldt dit voor alle kinderen.

Als kinderen de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen kunnen ze vaak nog niet direct instromen in een reguliere eentalige Nederlandse basisschool. Deze kinderen worden eerst naar de taalschool gestuurd. De Taalschool probeert de kinderen naar een niveau te krijgen zodat zij de (Nederlandse) lessen in de reguliere schoolklas kunnen volgen. De taalschool leerkracht zorgt dan na een warme overdracht voor de soepele overgang van de taalschool naar de reguliere basisschool.

Op de taalschool vind je o.a. Afghaanse, Australische, Amerikaanse, Braziliaanse, Bulgaarse, Duitse, Chinese, Egyptische, Eritrese, Ethiopische, Filipijnse, Griekse, Hongaarse, Indiase, Indonesische, Iraakse, Italiaanse, Japanse, Jemenitische, Keniaanse, Macedonische, Marokkaanse, Mexicaanse, Nederlandse, Nepalese, OekraÏense, Pakistaanse, Poolse, Portugese, Russische, Servische, Sierra Leoonse, Slowaakse, Somalische, Syrische, Thaise, Turkse, Ugandese, Vietnamese en Zuid-Afrikaanse kinderen.

Taalschool en TOS
Over de Nederlandse taalontwikkeling (Nederlands als tweede taal) bij nieuwkomers is zeer weinig bekend. Of er bij een kind sprake is van een TOS, een taalachterstand of andere problematiek kan een taalschool waarschijnlijk moeilijk herkennen, deze kan je echter wel naar de juiste instantie sturen om hulp te krijgen. De taalontwikkeling in de moedertaal zullen de ouders zelf in de gaten moeten houden en bij twijfel zelf actie moeten ondernemen om hulp voor hun kind te zoeken.

TOStip

Als je er met de IB-er (interne begeleider) van de basisschool/taalschool niet uitkomt en je hebt toch het gevoel dat er wat meer aan de hand is, ga dan naar je huisarts om dit te bespreken. De huisarts kan je, indien nodig, doorverwijzen naar bijvoorbeeld een audiologisch centrum voor (meertalig) onderzoek.